Bergen har talt. La oss få jobben gjort.

Safe Advertisement

Safe Advertisement

I ti år har det vært flertall i Bergen for å bygge bybanen til Åsane i tunnel.

Høyres gruppeleder i Bergen, Harald Victor Hove, oppfordrer Ap til å bygge tunnelen som et flertall av bergenserne ønsker seg.
Publisert Publisert

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

I hvert valg har velgerne gitt flertall til partier som lovet dem tunnel. Onsdag stemte bystyret i Bergen for å bygge bybanen i tunnel.

Politikernes oppgave er rett og slett klinkende klar: Å bygge bybanen i tunnel.

I dag er det tusenvis av bergensere som er lettet. En avgjørelse er tatt. Mange tilhengere av bybanen over Bryggen er også skuffet, men vårt løfte til dere er klart: Vi lover at banen skal bygges.

Nå kan denne saken legges bak oss, og byen kan se fremover.

Les også

Byen styres av et forretningsministerium. Dette skjer dersom koronareglene må endres.

Byrådets abdikasjon og politiske kollaps kunne vært unngått. Allerede i 2013 innså vi i Høyre en viktig ting: Hvis man virkelig vil ha mer bybane, bør den bygges slik et stort flertall i byen ønsker.

Ap hestehandlet seg til makt i 2015. Siden har de forsøkt å presse gjennom en dagløsning som ikke har legitimitet i byen. Til tross for hele sitt apparat av konsulenter og rådgivere, har de ikke klart å skaffe demokratisk flertall.

Hvis ikke Ap vil belite seg og gjøre det de lovet velgerne i 2015, så må de i det minste gi noen andre muligheten.

Men dersom Ap i stedet aktivt blokkerer at folkeviljen gjennomføres, vil det være et tillitsbrudd overfor bergenserne. Det vil være alvorlig og opprørende om byrådet først taper, men likevel vinner frem gjennom å holde enkeltpartier og hele byen i en fastlåst situasjon.

Les også

SV-er ber Rødt danne byråd med Høyre og bygge tunneltrasé

La to ting være helt tydelig:

1. En tunnel er gjennomførbar. Den er kanskje dyrere å bygge, men kostnadene kan dekkes. Byen fortjener en ledelse som har både vilje og evne til å klare det. Vi er landet som bygget Bergensbanen, store broer og lange tunneler, og som reiser skyskrapere til havs for å få i land olje og gass. Vi har klart det vanskelige før. Selvsagt kan vi bygge en tunnel gjennom fjellet bak Bryggen.

2. Høyre søker ikke aktivt byrådsmakt. Slik det nå ser ut nå, har vi ikke flertall for å styre byen. Men vi er villige til å ta ansvar. Vårt eneste ønske er at politikerne samler seg om flertallets vilje – og gjennomfører det byen forventer av oss.

Det viktigste nå er ikke hvem som sitter i byråd, men at demokratiske vedtak blir gjennomført. Vi strekker derfor nok en gang ut en hånd: Høyre vil samarbeide med alle partier som vil gjennomføre bybanevedtaket og fortsette byggingen til Åsane. Enten man er rød, grønn, blå eller gul.

La oss løse dette sammen, og få jobben gjort.

***

Dette er tunnelen som Høyre ønsker seg, i rødt:

Forslagene fra fagetaten fikk ikke flertall i bystyret:

Publisert

Source link

Comments are closed.