Get Life Insurance Quotes in Minutes

Derfor skaper den nye virusvarianten bekymring – VG

Safe Advertisement

Safe Advertisement

TROLIG MER SMITTSOM: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at den nye varianten vil kunne utkonkurrere deltavarianten.

Mye er fortsatt uvisst ved den nye varianten, men forskerne bekymrer seg over det de nå ser.

Publisert:

Verdens helseorganisasjon (WHO) har fredag et spesialmøte for å gjøre en vurdering av den nye varianten, B. 1.1.529, som først ble oppdaget i Sør-Afrika.

I Gauteng-provinsen i Sør-Afrika, har andelen positive prøver økt fra 1 prosent til 30 prosent på tre uker. Der er den i ferd med å utkonkurrere deltavarianten svært raskt.

Varianten er påvist i Sør-Afrika, Hongkong og Botswana.

Den nye varianten har mange flere mutasjoner enn andre varianter – og flere av dem knyttes til økt smittsomhet og unndragelse av immunitet. Det er altså antallet mutasjoner som bekymrer virologer og immunologer.

Dersom varianten blir betegnet som en bekymringsvariant, vil den få navnet «ny».

Storbritannia har allerede rødlistet seks afrikanske land, som innebærer at flyginger blir stanset og alle briter som kommer fra området må i karantene.

– Dominerer

Direktør i det sørafrikanske smittevernbyrået (CER) I) Tulio de Oliveira skriver på Twitter at antall mutasjoner i den nye varianten skaper bekymring.

– Travel dag med B. 1.1.529 – en variant som skaper stor bekymring, skriver han.

– På under to uker dominerer den nå påviste smittetilfeller etter en knusende deltabølge i Sør-Afrika, skriver han.

– Vi jobber døgnet rundt med å forstå effekten på smittsomheten, vaksinene, reinfeksjoner, sykdomsforløp og påvisning.

De Oliveira etterlyser finansiering fra verdenssamfunnet for å støtte arbeidet nye virusvarianter.

Kan utkonkurrere delta

– Vi har vært gjennom dette før, vi har fått nye varianter som med rette har fått mye oppmerksomhet, sier assisterende helsedirektør Epsen Rostrup Nakstad på NRK Nyhetsmorgen.

I Gauteng-provinsen der Johannesburg ligger, har det spredd seg veldig raskt, særlig i studentmiljøer. I løpet av to uker har denne varianten tatt over helt for deltavarianten i den provinsen, ifølge Nakstad.

– Det viser nok at den er mer smittsom, sier han.

Nakstad forklarer at forskere har funnet over 30 mutasjoner i piggproteinet i viruset – «taggene» som stikker ut.

Ti av disse mutasjonene har skjedd i det reseptorbindende domenet – der viruset fester seg til kroppen.

– Det innebærer først og fremst at den kanskje utkonkurrerer deltavarianten, men det betyr ikke nødvendigvis at man blir mer syk eller at vaksinen ikke virker. Men man er bekymret for vaksineeffekten, for jo større endringer det er på dette piggproteinet, jo vanskeligere kan det bli for antistoffer å feste seg, sier Nakstad til NRK.

Når viruset endrer seg vesentlig i den delen som fester seg til kroppen, vil det potensielt kunne påvirke immuniteten man får etter gjennomgått infeksjon eller vaksinasjon.

Source link

Comments are closed.